Et bilde i fugleperspektiv av en hånd som holder i et blått strikketøy for å illustrere en artikkel om hemmeligheten bak begrepet strikkefasthet.

Hemmeligheten bak strikkefasthet - eller hvordan vinne strikkegamet

Enten du er nybegynner eller erfaren, har du sikkert et forhold til det mystiske fenomenet "strikkefasthet."

"Sjekk strikkefastheten" kan føles som en sånn irriterende pekefinger àlà "spis mindre kake" eller "legg deg tidligere", superlett å si, men ikke så enkelt å gjøre. Det er faktisk en superkraft som kan forvandle strikkeprosjektene våre fra katastrofe til mesterverk. La oss dykke inn i hemmeligheten bak strikkefasthet og lær hvordan du kan knekke koden til endelig å få prosjekter i riktig størrelse!

 

Hva ér strikkefasthet?

Strikkefasthet er ganske enkelt hvor mange masker og rader du strikker per centimeter. Dette kan variere fra garn til garn og fra person til person, avhengig av din strikkestil og pinnevalg. For eksempel, hvis et strikkemønster sier at strikkefastheten er 20 masker per 10 cm i bredden, betyr det at du skal få 20 masker i bredden når du måler over 10 cm med det spesifikke garnet og pinnene som er angitt i mønsteret. Og ja, type strikkepinner kan faktisk ha noe å si. Det skal vi komme tilbake til.

 

Hva skjer hvis du ignorerer strikkefastheten?

Å ignorere strikkefastheten kan være fristende når du er ivrig etter å komme i gang med prosjektet ditt, men det kan få katastrofale konsekvenser. Hvis du strikker for tett (flere masker per centimeter enn angitt), vil plagget ditt bli mindre enn det skal være. Dette kan føre til at genseren din passer bedre til din 8 år gamle niese, eller at babyteppet passer kosebamsen istedet for Lillegull.

På den annen side, hvis du strikker for løst (færre masker per centimeter enn angitt), vil plagget bli større enn planlagt. Dette kan resultere i at du får en kjempestore lue eller en gigantisk cardigan som bare passer til en viking.

 

Illustrasjon av en rustrød genser med gult mønster som er vid og god, til en artikkel om strikkefasthet

 

Hvordan vinne med strikkefasthet?

Å oppnå riktig strikkefasthet kan være ganske frustrerende, men det er egentlig ganske enkelt. Her er noen tips for å hjelpe deg:

  1. Prøvelapp: Ja. Det er faktisk og dessverre det som må til. Dette gir deg uvurderlig informasjon: Fikk du gull på første forsøk, eller må du justere litt?  Bomma du helt, men er av en eller annen grunn uinteressert i å bytte pinner, garn, eller begge deler?

  2. Pinner: Bortsett fra å gå opp og ned i størrelse kan det være lurt å bytte type pinner, mange strikker løsere med metallpinner enn bambuspinner, og firkantede pinner kan også gjøre en forskjell.

  3. Justér teknikken: Hva om jeg bare strammer/ løsner litt ekstra? Det kan være utrolig fristende når man sitter på toget på vei til ferie og har med feil pinner. Men! Du kommer til å slite ut fingrene dine hvis du skal stramme deg gjennom en hel genser, det er vondt og kan gi belastningsskader. Hopp heller videre til punkt 4 og lær deg det ultimate trikset!

  4. Omregning: Neida, det er ikke vanskelig! Se på målene oppgitt i oppskriften. Brystmålet på gensere er et lurt tall. Si at målet er 100 cm, og strikkefastheten skal være 20 m. Det betyr at du skal ha 200 m hele veien rundt, men du får 18 m på prøvelappen, hvor mange masker skal du ha da? 

    Sånn her regner du om: Husk at 18 m er for 10 cm. Du må finne ut hvor mange masker du får på 1 cm. Altså 1,8 m. Så ganger du det tallet med antall cm du skal ha rundt. 1,8*100 = 180 m. Så enkelt! Det samme gjør du for omkretsen i halsen og ermer også.

    Høyden på radene oppgis ofte i cm uansett, så det er enda enklere, men dersom oppskriften sier antall rader, så ser du på hva som er oppgitt i oppskriften. 35 rader på 10 cm, for eksempel. Da vet vi at 35 rader= 10 cm, 1 cm = 3,5 rader, og da er det bare å regne og måle/ telle på prøvelappen, og så er du i mål med det også!

 

Konklusjon

Strikkefasthet kan virke som en nøtt å knekke, men det er en viktig del av strikkeprosessen som kan gjøre hele forskjellen for sluttresultatet. Så, før du hopper i gang med ditt neste prosjekt, strikk den der prøvelappen og gjør de nødvendige justeringene, så er det ikke strikkefastheten som kommer til å velte tua.

Er du interessert i strikkeoppskrifter med et litt løst forhold til strikkefasthet? Det blir lansert her i løpet av vinteren, meld deg på nyhetsbrevet i skjemaet nederst på siden her, så får du beskjed med en gang den er ute! 

Masse lykke til!

Fortsett å lese