Prøvelapp

Prøvelapp

Å strikke en prøvelapp er et utrolig nyttig og viktig steg i strikkeprosessen. Lurer du på hvorfor det er så viktig?

Det frister kanskje ikke så veldig å sette i gang med en liten lapp som både bruker opp det dyrebare garnet og tida di når du har et nydelig mønster du klør i fingrene etter å komme i gang med. Men jeg lover deg, det er virkelig veldig viktig. Fordi det gir deg en nøyaktig forståelse av hvordan garnet du har valgt vil oppføre seg, og hvordan det vil se ut i det valgte strikkemønsteret, og det er nøkkelen til å få plagget i riktig størrelse. Så du unngår å få ballongermer nedpå knærne når du egentlig hadde tenkt deg en t-skjorte.

Størrelse

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg tenker ganske ofte "det der MÅ jo bare vært langt nok" eller "det ser liiiitt kort ut". Og så blir det feil. Selv om jeg vanligvis pleier å være ganske god til å ta ting på øyemål virker det som at det er noe merkelig som skjer når jeg skal vurdere lengde og bredde på strikketøy. Jeg har lært at hvis jeg bare stoler på målene, de centimetrene jeg har målt meg fram til på kroppen min, så blir det faktisk riktig, hver gang, selv om det "ser" litt rart ut der og da.

Prøvelappen gir deg uvurderlig informasjon: antall masker oppover forteller deg hvor mange pinner/ omganger du må strikke for å få plagget langt nok, da kan du telle så slipper du å måle hele tiden! Det hjelper til med å få flyt i strikkingen. 

Antall masker bortover hjelper deg til å finne ut bredden på det du strikker, supernyttig hvis du vil gjøre noe annerledes enn hva mønsteret sier, da vet du akkurat hvor mange masker du trenger å trekke fra eller legge til for å til den størrelsen du trenger!

 

Garnet

Å strikke en prøvelapp gir deg muligheten til å eksperimentere med forskjellige teknikker og se hvordan de påvirker det endelige produktet. Du får sjansen til å se hvordan fargene faktisk ser ut når de blir strikket med (overraskelse: de blir alltid litt annerledes enn på nøstet), hvordan forskjellige typer masker ser ut sammen, og til og med hvordan garnet reagerer på vask og tørk. Og kjapt tips: du trenger ikke kjøre lappen i en vaskemaskin, det holder å gjøre den god og våt under springen eller i et glass, og så tørke den på den måten som du trenger enten du skal spenne den opp, eller bare dra den i form. En liten lapp tørker i løpet av en litt lang kaffepause altså!

 

Hvordan gjør du det?

For å lage en prøvelapp, begynn med å legge opp nok masker for å lage en firkant som er omtrent 10x10 cm eller større. Strikk deretter i ønsket mønster til du har en firkant. Mål antall masker og rader per 10 cm for å finne strikkefastheten din. Merk at ulike mønstre og teknikker kan føre til forskjellig strikkefasthet, så det er viktig å lage en prøvelapp for hver ny teknikk eller mønster du prøver.

Hvorfor 10x10 cm? Fordi garn ofte er veldig lett slik at det kan være vanskelig å veie korrekt mengde på en vanlig kjøkkenvekt hvis du kun strikker med noen få gram. I tillegg strikker vi, uansett hvor erfarne vi er, ganske ujevnt når vi håndstrikker. Det kan være en del variasjon fra maske til maske, selv om de strikkes i samme struktur, og det er derfor lurt å lage en større lapp slik at gjennomsnittet, som er det målet vi får ut av det, blir mer representativt enn gjennom en liten lapp.

Hvis du blir nysgjerrig kan du jo bare prøve? Det er litt gøy å se hvor store forskjeller du kan få på det samme garnet på den samme dagen med stor og liten lapp!

Kom igjen, bare gjør det!

Er du fortsatt ikke overbevist? Hvis du virkelig ikke vil lage en dedikert prøvelapp er det flere som starter hele prosjektet med en lue eller et av ermene, hvis det funker: flott, da har du allerede starten på ermet, hvis ikke er det ikke så mye å rekke opp.

Det kan virke som et ekstra skritt i strikkeprosessen, men å strikke en prøvelapp kan spare deg for mye tid og frustrasjon senere. Det hjelper deg å sikre at plagget kommer til å passe som det skal, og at du er fornøyd med hvordan det ender opp. Hvis du oppdager at du ikke liker hvordan et bestemt garn eller mønster ser ut, kan du enkelt justere det før du starter på det store prosjektet.

Så selv om det kan være fristende å hoppe over prøvelappen og kaste deg rett inn i det store prosjektet, vil du være glad for at du tok deg tid til å lage en. Å strikke en prøvelapp er en investering i det endelige prosjektet ditt, og hvor fornøyd du blir til slutt!

Syns du det er vanskelig å komme i gang? Hopp over til Instagram, så skal jeg heie deg i gang!