A graphic illustration of a brain, where the left half is colored yellow and the right red

LageLab - hva er det?

 Artig navn, men hva betyr det egentlig? 

Jo, nå skal du høre. Jeg har jobbet i bokhandel i nesten alle årene mens jeg studerte. Jeg elsker ikke bare ull, jeg elsker bøker også! Ord er viktige for meg, de betyr jo noe! Vi må være nøye med ordene våre, for de er det eneste vi har for å bringe mine tanker over i ditt hode. Jada jada, vi har kroppsspråk, lyder, lukter og alt det der også, men ordene, mine venner, ORDENE! Åkei, du skjønner, jeg er glad i ord. 

Så: LageLab. Det er to ord, det. De symboliserer hver sin del av hva jeg ønsker at dette stedet skal være.

Lage 

a graphic of the brain where the right part is colored red

Dette er hva som skjer oppi den høyre hjernehalvdelen din. Det er kreativitet, skapelse, eller som det står på sidene til Universitetet i Oslo : 

Høyre hjernehalvdel (hemisfære) er senter for romlig og ikkeverbal tenkning, følelser, evne til å forstå intonasjon i tale samt kunstnerisk evne.

Det er også min norske oversettelse av begrepet ‘making’ som ikke lenger bare er en form av verbet ‘to make’, men som har fått en videre betydning i maker-bevegelsen. Det er ikke en definert gruppe eller organisasjon, ikke noe sted du må be om å få medlemsskap, det er heller en identitet du kan påta deg, hvis du har lyst. 

Jeg identifiserer meg som en ‘maker’. Og i det legger jeg at jeg ønsker å lage selv det jeg trenger i dagliglivet. Så mye som praktisk mulig, da. Det tar tid og krever ofte kunnskap som jeg ikke har, men jeg liker akkurat det! Jeg liker denne motsatsen til det livet som virker å spinne stadig fortere og fortere avgårde. I en verden av fast fashion og fast food, som vi alle vet verken er godt for kroppene våre eller jorda, er dette mitt lille personlige opprør.

Jeg ønsker meg et sakte liv hvor jeg selv kan bestemme verdiene mine, og tilegne meg flere ting basert på behov som kommer innenfra, heller enn å la meg bli påvirket av reklame. Reklame som gjennom årtier har blitt spisset og spesialdesignet for at jeg skal tilsidesette min egen fornuft og intelligens, og slavisk følge beskjeden som blir gitt. Som dessuten ofte lar meg sitte igjen med en følelse av at jeg er for tjukk på feil sted (!), ikke pen nok, ikke vellykket nok, ikke brun nok, for hvit, osv. Fordi mennesker med problemer vil alltid prøve å kjøpe seg ut av dem.

Lab'en

A graphic illustration of the brain, where the left side is colored yellow

Ja, du gjetta det! Lab'en er for den venstre hjernehalvdelen! 

Venstre hjernehalvdel er senter for språk, tale, logikk, seriebehandling av informasjon og beregninger.

Mannen min er italiensk, og da vi hadde besøk av svigerforeldrene mine etter at jeg hadde laget meg en egen kosekrok (ie. hobbyhjørne) utbrøt svigermor «Aaah, che bell’laboratorio!», «Åh, så fin arbeidsplass» på norsk. Da ble jeg fascinert over bruken av ordet ‘laboratorio' i italiensk dagligtale, som er så annerledes enn vår. Vi bruker jo den latinske versjonen av ordet, 'laboratorium', som defineres slik på Wikipedia:

Et laboratorium er et arbeidsrom eller en bygning som blir brukt til å drive med vitenskapelig forskning, eksperimentering og måling under kontrollerte forhold. 

Jeg har vært aktiv på Instagram, Ravelry og liknende i mange år, og observert alle de forskjellige samtaletemaene som dukker opp, noen så trivielle som gårsdagens middag, mens andre tar sikte på å endre verden, slik som The Pussyhat Project.

Strikking ble lenge beskrevet, nedsettende, som en 'kvinnesyssel', som "bare" produserte nytteplagg for familien. Men vi som har vært del av et slikt miljø vet at det er så mye mer enn det. Det er vennskap, identitet, en måte å uttrykke seg på, et sted hvor samtaler kan finne plass, uavhengig av hvem du er, hvordan du ser ut, hvem du er glad i eller hvor du kommer fra. 

Det er faktisk ganske store og viktige ord! Som fortjener å få et skikkelig rom til å eksistere i, hvor vi kan forske, eksperimentere, diskutere og teste, uten at noen skal si at vi gjør "feil", at det er "bare" noe som helst. Og for alle som har stukket nesa si inn i noe som helst form for forskning:

Når man er i et laboratorium må man legge fra seg fordommer og antakelser ved døra.